Voljeti sebe

Većina nas misli da voli sebe, no na ovaj ili onaj način dokazujemo upravo suprotno. Samosabotažom, neispunjavanjem svojih potreba, stavljanjem drugih na prvo mjesto… načina je mnogo. Činimo za druge ono što bi htjeli da i oni rade za nas. No, ta vaga nije uvijek u ravnoteži, pa se nečesto nađemo suočeni s činjenicom da je naša čaša prazna. Dali smo sve od sebe, a sebe napunili nismo. Tada nas počne škakljati spoznaja volimo li sebe uistinu?

Niste sami

Ako ste se pronašli u uvodnom odlomku, niste osamljeni na tom putu. Mnogi od nas smo se u nekom periodu života upitali upravo to pitanje. Najčešće nas jako duboki potresi u životu poguraju u tom smjeru: rastava, dugovi, loši odnosi, nezaposlenost, no mogu to biti i svakodnevni suptilni znakovi organizma koji vam poručuje da je umorno, da nešto radite krivo… možda imate česte glavobolje, upale dišnih puteva, bolove u kralježnici, sve su to načini kroz koje vam se duša obraća. Ako vas zanima otkriti više o govoru našeg tijela kroz bolest, preporučujem sjajnu knjigu Bolest kao put psihologa Thorwalda Dethlefsena i liječnika Ruedigera Dahlkea.

Od kuda krenuti?

Put prema sebi je jedinstven za svakoga od nas. Nema univerzalnog recepta, ni instant rješenja. Možda će nekome biti dovoljno da počne više osluškivati svoje potrebe i da počne činiti stvari koje ga opuštaju, vesele i pune životnom energijom. Neki će možda morati kopati dublje, da bi saznali zašto su prestali voljeti sebe i koja su to uvjerenja i obrasci koje ponavljamo, a nisu za naše najveće dobro. Možda će ta potraga sezati duboko u djetinjstvo. Tko vas je uvjerio da niste dovoljno dobri, i je li to prava istina o vama? I najvažnije, jeste li spremni otpustiti sadržaj koji nije vaš?

Staklenka ljubavi

Moj prijedlog za današnji post je da danas odlučite krenuti s najvažnijim projektom u životu, ljubavi prema sebi. Možda možete kao i ja, kupiti jednu prekrasnu staklenku (što veću, to bolju), i svaki dan u nju staviti po jedan papirić s porukom ljubavi za sebe. Nešto kao da svaki dan slavite Valentinovo, sami sa sobom. Možete početi s vašim vrlinama: sposoban/na sam, marljiv/a sam, dobar/ra sam osoba…, zatim možete svaki dan izdvojiti djelo koje ste napraviti a na koje ste posebno ponosni. Što se staklenka bude više punila, vi ćete osjećati veću ljubav prema sebi, i kondicionirati svoj um da cijeni sve ono dobro u vama. Zamislite kako ćete se osjećati nakon mjesec dana ovakve prakse.

Ja počinjem danas, a vi?

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top